Merhabalar, uzun bir süredir buraya yazı yazamıyordum. Bugün biraz fırsat buldum ve Windows 10 temiz kurulumu anlatmak istedim. Keyifler yerindeyse başlayalım. İlk önce Windows 10 sistem gereksinimlerine bakalım. Eğer bilgisayarınız çok eski bir bilgisayar değilse Windows 10'u kesinlikle kaldıracak ve iyi bir performans verecektir. Minimum sistem gereksinimleri ise şu şekilde:
2 GB RAM
1 Ghz veya daha hızlı bir işlemci
Directx 9 veya üzeri bir grafik kartı
En az 30 GB depolama alanı
Eğer bu sistem gereksinimlerine sahipseniz gönül rahatlığı ile Windows 10 kurabilirsiniz. Benim önerim kesinlikle Windows 10 kurmanız yönünde. Hem yeniliklerden faydalanmak hem de güvenlik için bilgisayarınızı her zaman Windows 10'un en güncel halinde kullanmanız gerekiyor. Son olarak ise en az 8 GB boyutunda bir flash belleğe ihtiyacımız olacak.
Windows 10'un bir disk yansımasını indirmemiz gerekiyor. Bunun için Windows kendi sitesinde direkt olarak toolkit sunuyor ve iso dosyasına rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. Önünüze gelen sayfadan "aracı şimdi indirin" kısmına tıklayın. Araç indikten sonra "Başka bir bilgisayar için yükleme medyası oluştur" seçeneğini seçin. Kullandığınız bilgisayar için format atacaksanız önerilen seçenekleri kullanabilirsiniz. Bu adımdan sonra karşınıza gelen sayfada ISO dosyasını seçin. ISO'yu bilgisayarınıza indirin. İndirme işlemi devam ederken bir başka programa ihtiyacımız olacak. Rufus adındaki program ISO dosyanızı belleğe yazmak için gerekli her şeyi yapıyor. Yani formata hazır hale getiriyor. Rufus programını indirmek için lütfen buraya tıklayın. ISO dosyası indikten sonra Rufus programını açalım. (Bu sırada harici belleğin bilgisayarınıza takılı olması gerekiyor.)
Aygıt kısmından harici belleği seçtikten sonra önyükleme seçeneğinden indirdiğimiz Windows 10 ISO yansımasını seçiyoruz. Ardından Disk Bölüm Düzeni kısmında GPT'yi, Hedef Sistem ksmında ise UEFI'yi seçiyoruz. Sonra birim etikitine istediğiniz adı verebilirsiniz. Dosya sistemi Large FAT32, ayırma birimi boyutu ise 32kb olacak. Bunlar bittikten sonra başlata basabilirsiniz. (Belleğinizin içindeki önemli dosyaları lütfen yedekleyin. Rufus, harici belleğinizi sıfırlayacaktır.)
Rufus harici belleğinize Windows 10 yazdıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılırken boot managere ya da biosa girin. (Laptop ya da anakart modelinize göre bu tuş farklılık gösterebilir.) Boot manager'dan harici belleği seçerek devam edin. Karşınıza Windows 10 yükleme kısmı gelecektir. Yükleme kısmında "Özel: Yalnızca Windows'u yükle" seçeneğini seçin. Bu sayfadan sonra önünüze Windows 10'u nereye yüklemek istediğinizi soran bir sayfa gelecek. Burada C olarak kulandığınız disk hangisiyse (Eski Windows'un kurulu olduğu disk) o diski seçip biçimlendirin. Diğer disk sürücülerini de sıfırlamak isterseniz onları da sıfırlayabilirsiniz ama zorunlu değil. Disk bölümünü seçtikten sonra devam edelim. Bu işlemlerden sonra Windows 10 kurulama geçecek ve kısa süre sonra kurulmuş olacak. İleri ki aşamalarda kişisel seçenekler gelecek onları seçtikten sonra bilgisayarınız açılacaktır.
Bilgisayarınız internete bağlıysa direkt olarak Windows 10 güncelleştirmelerini yapabilirsiniz. Ekran kartı modelinize göre yazılımı indirerek ekran kartı sürücünüzü kurabilirsiniz. Bunların ardından anakartınızın modeli ne ise sitesine gidip sürücülerin son hallerini indirebilir ve güncelleştirebilirsiniz. Laptop kullanıyorsanız laptop modeline göre support assistant indirebilir ve sürücülerinizi BIOS'unuzu güncelleyebilirsiniz.