Giriş Yap-- ya da --Kayıt Ol
Giriş
Kayıt

Buralarda Yeni Misin?

Web Vitals Metrikleri - Emre Dolu
Web Vitals Metrikleri
Yazı Numarası50

Largest Contentful Paint(LCP): Sayfadaki en büyük boyanabilir öğenin yüklenme süresini göstermektedir. Bu genelde görsel oluyor. Maksimum 2.5 saniye olmalıdır.
First Input Delay(FID): Kullanıcı sayfa ile etkileşime geçtiğinde aldığı cevabın süresidir. Örneğin, bir kullanıcı butona tıkladığında sunucunun o yanıta cevap verme süresi ve butonun ilgili aksiyonu gerçekleştirme süresidir. Event listenerlar ve event handlerlar işlenmeden tarayıcı kullanıcı yanıtlarına cevap veremez. Maksimum 100 MS olmalıdır. 
Cumulative Layout Shift(CLS): Sayfanın görsel kararlılığını ölçer. Yüklenme sırasında ve tam yüklenmedeki görsel, font, butonların kayma oranını hesaplar. 0'a yakın olmalıdır. (İyi bir değer için 0.1'in altında olmalıdır.)

First Contentful Paint(FCP): Sayfadaki ilk boyalı öğenin yüklenme süresini ifade eder. Maksimum 1.8 saniye olmalıdır.
Speed Index(SI): Bir sayfanın içerik olarak ne kadar sürede doldurulduğunu ifade eder. Yani sayfanın görsel olarak ne kadar hızlı görüntülendiğini ölçer. Maksimum 3 saniye olmalıdır.
Time to Interactive(TTI): Sayfanın tam olarak etkileşime geçme süresini ifade eder. Bütün alt kaynakların yüklenmesi yani sayfanın tümüyle yüklenmesini ifade etmektedir. Maksimum 3.8 saniye olmalıdır.
Total Blocking Time(TBT): FCP ve TTI arasındaki sürede her görevin yüklenme süresini ölçer ve burada 50 MS üstünde yüklenen görevleri 50 MS değerini ne kadar geçtiğini ölçümler ve o değerleri toplar. Bu da Total Blocking Time'ı ifade eder. Örnek verecek olursam, FCP'nin 2 saniye olduğunu varsayalım. 2 saniyeden sonra yüklenen 30 tane kaynak olduğunu ve bu kaynakların 10 tanesinin 220 MS sürede yüklendiğini düşünelim. Bu 10 kaynak kaynak başı 170 MS bir Blocking Time'a sahip olur. Total Blocking Time değeri ise 170x10'dan 1.7 Saniye çıkmaktadır. Maksimum 200ms olmalıdır.
Time to First Byte(TTFB): Sunucu yanıt süresi de denilebilir. 600 MS değere kadar ortalama kabul edilebilir ancak 200 MS aşağısı iyi bir derecedir.(Bu metrik genel puanı direkt olarak etkilemekten kalksa da dolaylı olarak diğer metrikleri etkilemektedir. Alınan ilk baytın hangi veri kaynağından alındığı da önemli.)

Lab verisi kısmında ise Lighthouse tarafından site anlık olarak bir algoritma ile ölçülür ancak bu değerler tahminidir. Buradaki değerlerin ağırlığı Lighthouse 8 ile şu şekilde oldu: FCP(%10), SI(%10), LCP(%25), TTI(%10), TBT(%30), CLS(%15). Genel puana en çok etki eden alt metrik TBT yani Total Blocking Time'dır. Buna göre ortalama bir puan çıkmaktadır.

Alan verisi kısmı son 28 gün içinde gerçek kullanıcılardan toplanan verilerin ortalamasıdır. (Bizim için daha kıymetli bir veri ancak yeterli toplanan veri varsa bu alan çıkmıyor ne yazık ki her sitede.) Bu veri genel PageSpeed puanına etki etmez. Buradaki veriler metriklerin %75'ine odaklanır çünkü kullanıcıların en zor cihaz ve ağ koşullarında bağlandığını varsayar. Amaç aslında kullanıcıların çoğunluğu için sayfanın iyi çalıştığından emin olmaktır. Yani kullanıcıların %75'i bu ölçümlerin yansıttığı zamanlardan daha iyi bir deneyime sahiptir.

Origin summary ise o domainde verinin kullanıcılardan toplanabildiği her sayfanın ortalama metrik puanlarıdır. Alan verisi sadece test sayfasına girdiğimiz URL'deki geçmiş kullanıcı verilerine bakarken, origin summary ise o domaindeki tüm sayfaların geçmiş kullanıcı verilerine bakar.

Alan verisi yani genel puan her test etmede değişkenlik gösterebiliyor. Bunun nedeni sıklıkla yerel ağ kullanılabilirliği, istemci donanımı kullanılabilirliği ve istemci kaynağı ile ilgilidir.

Alan verileri ve laboratuvar verilerinin farklı olmasının nedeni ise, alan verileri, belirli bir URL'nin geçmişte nasıl performans gösterdiği ile ilgili bir rapor olup çeşitli cihaz ve ağ koşullarında gerçek dünyadaki kullanıcılardan elde edilen kimlik bilgileri çıkarılmış performans verilerini temsil eder. Laboratuar verileri ise tek bir cihazda ve sabit ağ koşulları grubunda gerçekleştirilen sayfa yükleme simülasyonuna dayanır. Sonuç olarak, değerler farklılık gösterebilmektedir.

Yorum Bırakın

Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

Yazı Videosu Yok

Benzer Yazılar

Bülten için Kaydol!

İletişim Bilgileri
  • Çankaya/Ankara
  • info@emredolu.com