Giriş Yap-- ya da --Kayıt Ol
Giriş
Kayıt

Buralarda Yeni Misin?

SEO ile ilgili tüm notlarım - Emre Dolu
SEO ile ilgili tüm notlarım
Yazı Numarası44

Genel Bilgiler

Notlarımı içerir konu başlıkları ile ilgili detaylı yazılar farklı içeriklerde olacaktır. (25.11.2020)

Page Speed Insights: Sitenin yükleme sürelerini analiz etmek için kullanılır.

  • LCP(Largest Contentful Point) : Yükleme performansı. 2.5 saniyeye kadar iyi.
  • FID(First Input Delay): Etkileşim. 100 ms'e kadar iyi.
  • CLS(Cumulative Layout Shift): Görsel Kararlılık. 0.1'e kadar iyi.

  • Başlıklar(H1-H6), Google'ın içeriği ve sayfayı daha iyi tanımasını sağlar.
  • Meta Title ve Meta Description arama sonuç sayfası(SERP)'de gözükür. (head etiketleri arasında kullanılır.) Meta Title 50-60 karakter arasında olmalıdır. Meta Description ise mobili de göz önüne alarak 110-130 karakter arası diyebiliriz. Ancak uzun yazmanız gerekiyorsa 160 karakteri geçmemelidir. 
  • Görsellerde alt bilgisi unutulmamalıdır.
img src="img-girl.jpg" alt="Girl with a jacket"
  • Linklerin yeni sekmede açıldığı ve https olduğu kontrol edilmelidir. 
  • Bounce Rate önemlidir. (Hemen çıkma oranı): Ziyaretçi tıkladığı sayfa dışında site içinde başka bir sayfaya gitmezse oluşan durumdur. Oturum süresi de önemli bir başka durumdur.
  • HHTP/2 prokolü önemlidir. Hosting firması tarafında olan bu hizmetle gelen istekler toplu olarak yanıtlanır. Hızlanma için önemlidir.

  • Google Tag Manager: Ziyaretçi hareketlerini izleyip davranışların nasıl olduğunu görüntülememizi sağlar.

  • CSS nasıl ki render blocking olarak geçiyordu, JavaScript de parser blocking olarak geçiyor.

  • Domain Rating(DR), URL Rating(UR) ve Page Authority(PA) önemlidir. Bunlar; domain yaşı, gelen bağlantıların sayısı ve ip türü, sayfaların ortalama ziyaret süreleri, içeriklerin özgün olması, kodlamadaki hatalar, bounce rate, site düzeni ve hızı, güvenlik gibi durumlara bağlıdır.

  • Crawl Depth: Kategori ağacının kırılımlarını ve derinliği işaret eder. Hem kullanıcı deneyimi için hem de botların siteyi taraması ve tarama bütçesi için çok önemli bir kavramdır. Sitede en son düğüme kaç adımda inilir? sorusuna yanıttır. (Max 4 olursa iyi olur.)

  • LSI(Latent Semantic Indexing): Anlamsal kelimeler. Birincil anahtar kelimelerle ilişkili kelime öbekleridir.

  • Meta Keywords artık kullanılmıyor. O yüzden gerek yok.

  • İçerikte bir tane H1 olmalıdır.

  • Canonical: Aynı içeriğe sahip olabilecek iki sayfa için kullanılır ve asıl sayfayı işaret eder. Onun dışında her sayfa kendini işaret etmelidir. Pagination sayfalarında ise duruma göre 2 durum da düşünülebilir. Ya ilk sayfa işaret edilecek ya da kendini işaret edecek.

  • URL'ler 115 karakteri geçmemelidir.

Keyword Resarch Nasıl Yapılır?

Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı, Semrush, Ahrefs, Keyword Tool gibi araçlarla yapılabilir. Bunların yanında Google'da kendimiz arama yaparak da anahtar kelime araştırması yapabiliriz. 

Anahtar kelime araştırmasında önemli faktörlerden ikisi arama hacmi ve rekabet durumudur. Arama hacmi ne kadar büyük ve rekabet ne kadar azsa o anahtar kelime sıralamasında iyi bir yere gelmemiz o kadar kolay. Tabii ki bunların yanında özgün ve SEO uyumlu içerik, uygun meta title ve descriptionlar, site hızı, görsel optimizasyonları ve daha birçok şey etkili.

Anahtar kelimeleri seçerken her bir içeriğimiz ve sayfamız için farklı anahtar kelimeler seçmeliyiz yoksa Keyword Cannibalization yani Anahtar Kelime Yamyamlığı durumu ile karşılaşırız. Bu durum farklı sayfaların aynı anahtar kelimeye odaklanması durumunda birbirinin gücünden yemesi ve SERP'de sıralama kaybetmesi durumudur. Bu durumun çözümleri ise; Anahtar kelime odağını değiştirmek, sayfaları birleştirmek, 301 yönlendirme yapılması veya canonical'dır.

Sitenizde böyle bir durum olup olmadığını Google'da aratarak öğrenebilirsiniz. (site:siteniz.com inurl:anahtar kelime ya da intitle veya incontent)

Ubersuggest ve answer the public'den de yararlanılabilir.

LSI, Semantic ve synonyms kelimeler de bulunmalıdır.

Anahtar kelime yoğunluğundan ziyade artık 10x content ve topic clusters yapısına dikkat edilmelidir. Kullanıcı için detaylı ve iyi içerik.

Long Tail Keyword: Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelerdir. Anahtar kelimeye alakalı kelimeler eklenerek 4-5 kelimelik spesifik bir anahtar kelime türetilir.

Canonical: Aynı içeriğe sahip olabilecek iki sayfa için kullanılır. "link rel="canonical" olarak kullanılır ve href="asıl link"'e gönderilir. Canonical URL hangi durumlarda kullanılır:

  • Web sitesinde arama parametreleri için URL'ye sahip olmak.

  • Sayfalama içeren sayfalarda.

  • Sayfaların ayrı ayrı yazılmış varyasyonlarına sahip olmak.

  • Bir sayfanın AMP ve AMP olmayan varyasyonlarına sahip olmak.

  • URL'nin sonunda / ve /'siz hali olması.

Sorgular 3'e ayrılabilir diyebiliriz:

  • Informational: Soruları cevaplandırmak ve bilgi edinmek için yapılan sorgular.

  • Navigational: Belirli bir siteyi bulmak için sorgular.

  • Transactional: Bir şey satın almak için yapılan sorgular.

Evergreen: Her zaman canlı kalan ve süreyle  artış gösteren içerik veya anahtar kelimedir.

Link Juice: Site içi veya site dışı linkler ile sağlanan pagerank aktarımıdır. Site içi linkleme ise en değerli sayfamızın diğer sayfalara göre daha fazla linklenmesi gerektiğidir. En değerli sayfamızı en değersiz sayfamıza doğru aktarmaktır. Burada kategorize etmek önem arz ediyor. Alakasız içerikten, çok fazla bağlantıya sahip sayfadan, ücretli bağlantılardan ve dizine eklenmemiş sayfalardan aktarım olmaz.

No follow etiketi: Bir href rel etiketidir. Botun o linki önemsememesini sağlar. Bot yine o linke gidebilir ancak o linkin olduğu sayfanın gücü(Pagerank) link hedefindeki sayfaya aktarmaz. Nofollow özelliği genelde blog, forum ve düzenlenebilir wiki sayfaları için kullanılır.

Noopener ve Noreferrer Etiketi: Noopener WordPress güncellemelerinde görülen, kötü niyetli bağlantıların sayfaya zarar vermesini engellemek için devreye giren bir tür güvenlik düzeltmesidir. Genel olarak, alt pencere aracılığıyla geçerli sekmenizi kontrol etmek amacıyla kullanılır. Internet dünyasındaki korsancılar web sitelerini sahte web siteleriyle değiştirmeye çalışırlar. “rel = noopener” Javascript kullanımını engelleyen etikettir. Noreferrer etiketi önceleri noopener etiketiyle beraber kullanılan, target=”_blank” etiketinden gelebilecek tehditlere karşı sitenizi ve bilgisayarınızı korumak için noopener etiketiyle birlikte komut oluşturan etikettir. Güvenlik açıklarını kapatabilmek ve SEO çalışmalarına da katkıda bulunmak için noopenerle birlikte yazılan noreferrer, WordPress’in güvenliği iyileştirmeye yönelik yeni güncellemeleriyle kaldırıldı ve noopener etiketi tek başına kullanılmaya başlandı.

Hreflang Etiketi: Dil ve bölgesel hedefleri sunan bir HTML meta kodudur. Doğru içeriği doğru kullanıcıya sunmak için kullanılır. (hreflang="tr-TR")

rel canonical ve hreflang arasındaki fark: rel canonical etiketi, arama motorları tarafından aynı içeriğin iki farklı link yapısı ile ulaşılması sonucunda spiderların hangi sayfayı baz alacağını belirtir. Öte yandan hreflang, farklı sayfaların bir aramada dil ve bölgeye göre hangi sayfaları göstermesi gerektiğini arama motoruna anlatır. Google, sitenizde ülke veya dil sürümleri arasında canonical kullanılmamasını öneriyor.

  • Aynı sayfa içinde birden fazla canonical etiketi kullanmayın. Google ikisini de yok sayacaktır.

  • Canonical etiketlerinin head etiketleri arasında kullanılması gerekmekte.

  • Canonical URL'yi robots.txt dosyasında engellemek bir hatadır.

Soft 404: Kullanıcıya sayfanın mevcut olmadığını söyleyen bir sayfa ile 200 başarılı kodu döndürür. 301 ile yönlendirme yapılabilir.

Güçlü kelimeleri başlık ve açıklamada kullanmak "tıklama oranını" artırmak için kullanılabilir. (Bugün, hızlı, kolay, en iyi, kesin, basit, adım adım)

Kapsamlı ve detaylı içerikler her zaman iyidir. Özgün ve kullanıcı odaklı olması önemlidir.

Niche kelimeler: Arama motorlarında rekabetin düşük olduğu ancak TBM yani tıklama başı maliyet oranı yüksek olan kelimelerdir. Belli bir hedef kitlesi olan kelimelerdir. 

Techinal SEO: HTTPS, site hızı, robots.txt, sitemap, status code, URL inşası, canonical ve structured data ile ilgili durumları düzeltmedir.

Snippet: Okucuya bilgi veren bilgi kartlardır. Schema kullanılır ve içeriğin google'da üstte çıkmasına olanak sağlar. (JSON)

Google Disavow Tools: Bağlantı reddi aracıdır. Kötü sitelerden kendi sitemize yapılan linkleri hariç tutmak için kullanılır.

Robots.txt: Arama motorlarının botlarının neyi tarayıp neyi taramayacağını gösterir.

Meta title, Meta Description ve URL'de anahtar kelime kullanmak çok önemlidir.

Structured Data: Arama motorlarına içeriğin ne olduğunu detaylıca söyler. Schema kullanılan içeriklerdir. SERP'de farklı görünümler kazandırabilir.

On-Page SEO: Title, H1, görsel alt etiketleri, keyword, content, meta açıklamaları, URL yapısı gibi durumları içerir.

AMP(Acceralerated Mobile Pages): Sadece metin okumaya dayalıdır. Hızlıdır. Mobil için önemlidir.

PWA: Hızlı, internet kesildiğinde cache ile sitede gezinmeye olanak sağlar. HTTPS, JSON, Service workers gerekiyor.

Google'ın Javascript'i render etmesi daha HTML'e göre daha zordur. Çünkü 2 aşamalı gidiyor.

Dynamic Rendering: CSR ve SSR karışımıdır. Client ve Server taraflı.

Bert Algoritması: Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisi ile doğal dil işleme tekniğidir. Google'ın karşımıza daha doğru sonuç getirmesini sağlar.

EAT: E: uzman, A: otoriterlik, T: güvenilirlik. EAT, Google'a web sitemize hangi düzeyde güvenebileceğini gösteren bir göstergedir. Bir içeriği yazmak için gerekli bilgi ve donanıma sahip misin? T: Güvenilirlik ise işletmeyi fiziksel konumla ilişkilendirmek, gizliki politikası, telefon ve çalışma saatleri sunmak ve ssl gibi şeylerden geçer.

YML(Your Money Your Life): Mutluluğunuzu, sağlığınızı ve finansal durumunuzu doğrudan etkileyecek sitelere denir.

Site hızı iyileştirilmesi için:

  • Görsel sıkıştırılması

  • Görsel formatlarının incelenmesi ve responsive olması

  • Kaynak dosya optimizesi

  • Sunucu iyileştirmesi, cache

  • Yönlendirme kontrolleri

  • Gereksiz sayfaları ve kod bloklarını silmek.

Lazy Load: Sayfanın scroll ile indikçe yüklenmesi.

SWOT analizi: Anahtar kelime gruplarının güçlü ve zayıf yönleri.

Yerel SEO: Coğrafi sonuç gösterecek aramalardır. Google My Business kullanılmalıdır ve isim, adres, telefon girilmelidir. Şehir ve bölgeyle ilgili anahtar kelime geçirmek önemlidir.

International SEO: Dil ve bölge hedeflidir. Farklı kullanıcıya farklı dil seçenekleri sunar. Bulunulan bölgede hangi arama motorları yaygın bakılmalıdır. İnsanlar o ülkede ne arıyor nasıl arıyor onlar incelenmelidir. Sitenin farklı dilleri için hreflang verilmelidir. Ülke hedefleniyor site domaini subdomain veya link sonu olabilir. (es.site , site.com/es, site.es)

Client Side Rendering(CSR): Kullanıcı tarafında oluşturma işlemi. Yani isteğin tarayıcı tarafında render edilmesidir. Böylece sunucu tarafında çok işlem yükü oluşmaz. Anlık veri akışı olan borsa, bahis gibi sitelerde kullanılır. TTFB - Time to First Byte SSR'ye göre daha hızlıdır.

Server Side Rendering ( SSR): Sunucu taraflı render işlemidir. Bir istek yapıldığında sunucu tarafında istek işlenir ve derlenir ardından çıktı tarayıcıya iletilir. SEO friendly'dir. Tüm sayfalar ayrı render edilir ve taracı/botlara sunulur. Tüm sayfalara özel meta çalışması yapılabilir.

Transition Words: Geçiş kelimeleridir. (Firstly, however)

Dış linkler farklı bir sekmede açılarak oturum süresi uzatılabilir.

Page Layout Algoritması: Görüş açısı ve reklamlar nasıl konumda? Sayfa açıldığı anda kullanıcı ilk ne görüyor? Kullanıcı dostu bir site mi? bunlara baka algoritmadır ve sıralamada önemlidir.

Sitemizde bir ürün sunuyorsak ve bunu başka sitelerde de satıyorsak oraya aynı metinlere vermememiz gerekir. Ürün sayfasında mutlaka olması gerekenler:

  • H1-H2 etiketleme

  • Giriş Paragrafı

  • Özgün ve detaylı bir içerik

  • Madde madde ürün özelliği

  • Özgün ve kaliteli görseller ve görsellerde alt etiketi bulunması(Ürünün düz ve ev hali görselleri) Varsa 3D aracı ile kullanıcının denemesi

  • Ürün videosu. Embed YouTube videosu olabilir

  • Kapanış Paragrafı

Ürünler için yorum almak önemlidir. Diğer müşterilerin yarısından fazlası ürün yorumlarına bakarak deneyimleyen kullanıcının fikirlerine önem verir. Q-A soru cevap kısmı olması da önemlidir.

Görsel hız optimizasyonu için: Optimizalla ve Compressor.io

Log analizi: Google botlarının sitedeki hareketleri incelenir ve ona göre aksiyon alınır.

Pogo Sticking: Sayfaya tıklayınca sayfanın direkt olarak geri yönlenmesi. Bu spam sayfalar olabilir ya da içerik hiç olmayabilir. Sadece Meta title ve açıklaması girilmiştir ve içerik yoktur. Bu bir hata da olabilir veya bilerek sıralama almak için de yapılmış olabilir ama cezası büyüktür.

PPC: Anahtar kelimeye reklam verilmesidir.

UTM: Açılımı "Urchain Tracking Mode" dur. Bu kodu özel bir URL'ye ekleyerek link kaynağı, kampanya adı ve pazarlama aracı izlenebilir.

DOM: Document Object Model(Doküman Nesne Modeli)'in kısaltması olan DOM dokümanlara erişmek için olan bir standart. DOM Yapısını bir ağaç olarak düşünebilirsiniz. En tepede yani kökte HTML etiketi, onun altında ise içerisine yazılmış diğer etiketler bulunur. (head,body)

Referring Domains: Kaç farklı site o sayfaya link vermiş onu gösterir.

Content Gap: Rakip site ile rekabet edemeyeğimiz anahtar kelimeleri gösterir biz de ona göre o kelimelerde içerik üreterek sıralama alırız.

Cloaking: Arama motorlarına başka kullanıcıya başka sayfa gösterme durumu. Google tespit ederse ceza verir.

Breadcrumbing: Grafiksel kontrol elemanı olan Breadcrumb, bir sayfanın arayüzünde kolay gezinmeyi sağlayan bir çeşit gezinti menüsü. Bu tabir Hansel ve Gretel masalında iki kardeşin eve dönüş yolunu hatırlamak için yerlere serptiği ekmek kırıntılarından faydalanmalarına dayanır.

ccTLD: Country code top level domain. .tr gibi uzantılar o ülkenin ülke level domainidir.

TF-IDF: Bu, Google'ın sıralama faktörü olarak kullandığı bir metin analizi tekniğidir. Anahtar kelimenin bir yazıda ne kadar geçtiğini gösterir.

Page-Rank: Google arama motorunun web sitelerini derecelendirmek oluşturduğu bir sistemdir. Her web sitesinin Google kriterlerine göre hesaplanmış bir Page Rank değeri vardır. Page Rank değeri bir web sitesinin diğer web sitelerinden aldığı bağlantı sayısı ile ilişkilidir. Web sitesi Page Rank’i yüksek sitelerden link alırsa kendi PR'ı da yükselir.

Passage Ranking: Passage Ranking, arama sonuçlarındaki sıralama için artık bir sayfanın farklı içerik bölümlerinin (paragraflarının) dikkate alınacağını belirten bir ek faktör.

Link Sculping: nofollow link özniteliğinin eklenmesi, bağlantı verilen sayfalara giden yetkinin dağıtılmasına neden olmaz ve bağlantılı sayfalar daha fazla link otoritesi alır. Örneğin, bir sayfada 4 bağlantınız varsa ve normalde her bağlantı, bağlantı yetkisinin 1/4’ini aktarır. Bağlantılardan 2 tanesine nofollow değerini eklerseniz, nofollow olmayan diğer 2 bağlantının her biri, sayfa otoritesinin 1 / 2’sini yerine bağlantı otoritesinin 1/2’sini alır. Bu uygulamaya “Link sculpting” denir.

Gökdelen Tekniği: Mevcut popüler içeriği geliştirdiğiniz ve çok sayıda backlink aldığınız bir bağlantı kurma stratejisidir. (10x)

Kısaca şöyle çalışır:

Çok sayıda backlink içeren alakalı bir içerik bul;
Daha iyi bir içerik oluştur ;
Orijinal içeriğe bağlantı verenlerden bunun yerine sizin daha üstün içeriğinize bağlantı vermelerini iste

Gökdelen Tekniği, şu dört unsurun hepsini geliştirmenizi önerir:

Uzunluğu: Gönderi 25 ipucu listelerse, daha fazlasını listeleyerek onu dövün.
Güncellik: Makalenin güncel olup olmadığını kontrol edin. Daha yeni resimler, ekran görüntüleri, bilgiler vs. İle güncelleyin.
Tasarım: İçerik sadece kelimelerle ilgili değildir; görsel çekiciliği de önemlidir. Tasarımın öne çıktığından emin olun.
Derinlik: Sadece bir şeyleri listelemeyin. Ayrıntıları doldurun ve uygulanabilir hale getirin.

Font:Display

@font-face tanımı ile özel yazı tiplerini kullanırken kullandığımız özel yazı tiplerinin sisteme nasıl yükleneceğini, özel yazı tipleri yüklenirken nasıl görüntüleneceğini ayarlayabildiğimiz bir özelliktir. 

auto: Özel yazı tipi yükleme durumuna tarayıcının karar verdiği durumdur.
block: Özel yazı tipi yüklenene kadar yazılar görünmez. Ekran boş gözükür.
swap: Özel yazı tipi yüklenene kadar sisteminin standart yazı tipi ile göstermesini sağlayan özelliktir.
fallback: Tarayıcı kısa bir süre bekleyip eğer özel yazı tipi yüklenmediyse standart yazı tipi ile gösterir. Yüklendikten sonrada özel yazı tipini gösterir.
optional: Tarayıcı kısa bir süre bekleyip eğer özel yazı tipinin yüklenmediyse sistemde yüklü yazı tipi ile içeriği gösterir. fallback’den farklı olarak geçiş süresi yoktur.

Tarayıcı Ön Bellekleme: Kısaca tanımlamak gerekirse sitenize gelen ziyaretçilerin, her seferinde sitenin geç yüklenmesini ve beklemelerine engel olmak için web alanı üzerinden ekleyeceğiniz birkaç kod değeridir..jpg, .gif, .png, .css .js gibi dosyaların sitenizde çok fazla kaynak tüketmesini engellemek ve sitenizi hızlandırmak için tarayıcı önbellekleme işlemi yapılır. .htaccess dosyasına gerekli kodların yazılması ile kullanıcı için tarayıcıda istenilen bilgiler istenilen süreyle tutulur.

CDN: Lokasyona en yakın sunucuda açma durumu. Bölgesel hizmet için çok gerekli değil.

Barnacle SEO nedir?

Rekabetin çok yüksek olduğu anahtar kelimelerde sıralamamızı yükseltmek için kullanılan bir uygulamadır. Barnacle SEO'ya kısaca rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde diğer sitelerden faydalanarak üst sıralara çıkma stratejisi adı verilebilir. Bunu doğa yaşantısından bir örnekle canlandıralım. Barnacle kelimesinin Türkçe karşılıkları kaya midyesi ve yapışkan canlıdır. Kaya midyesi yaşamak için kayalara tutunur ve alt tabakaya bağlanır böylelikle kendisinden büyük bir şeyden yararlanmış olur. Barnacle SEO'da aslında tam böyle bir durumdur çünkü bu SEO çalışması o anahtar kelimede en üst sıralarda çıkan ve bizim sitemizden bir hayli çok trafik çeken sitelerden yararlanmaktır. 

Peki bunu nasıl yaparız? Tabii ki Backlink yöntemiyle yapacağız yani bizden daha güçlü olan sitelerde adımızdan ve sitemizden bahsedeceğiz ve onlardan link alacağız. Bunun sektöre göre değişen birçok yolu var elbet. Eğer bir ürün satıyorsak aynı ürünü veya hizmeti büyük sitelerde de sergileyip sitemize yönlendireceğiz. Aslında bu yöntem tam bir fırsat kovalama yöntemidir. Diğer yayın sitelerinde profil açıp markamızı tanıtabilir, blog yazılarıyla hizmetimiz tanıtıp sitemize link verebilir, diğer e-ticaret sitelerinde profil açıp ürünümüzün reklamını yapıp sitemize link verebiliriz. Bu yöntem de yine sosyal medya mecraları da önem taşıyor oralarda da ürün/hizmetimizin reklamını yapabilir ve link sağlayabiliriz. 

Barnacle SEO uygulaması ile güçlü sitelerin gücünden faydalanıp sitemizi yukarılara çıkartmamız mümkün. Bu strateji, özellikle sektöre yeni giriş yapan veya az kullanıcısı olan markaların güçlü anahtar kelimelerde kendisine yer bulması için gerekli bir çalışma olabilir.

Rakip analizi, sitemizle aynı sektörde olan diğer sitelerin hangi anahtar kelimelerden sıralama aldığı, sitelerindeki içeriklerin neler olduğu, metaların nasıl yazıldığı, backlinkleri nereden aldığı gibi konuları inceleyip onların zayıf yönlerini bulup onları geliştirerek kendimize uygulamaktır. Yine güçlü yönlerini bulup kendi sitemize de uygulayabiliriz. Bunun için birçok araç kullanılabiliyor ancak en yaygınları Ahrefs ve Semrush.

Rakip analizinde ilk olarak rakip sitenin DR ve UR değerlerine, backlink sayısına, organik trafiğine, dofollow ve nofollow etiketlerine bakabiliriz. Bunlara Ahrefs üzerinden bakma şansımız var. Site adresini girip arattıktan sonra karşımıza detaylı bir inceleme geliyor. Backlink kısmına tıklayıp rakip sitenin hangi sitelerden backlink aldığına bakabiliriz. Eğer DR ve UR'si yüksek olan kaliteli sitelerden backlink aldıysa bizim de kendi sitemizde bu kalitede backlinkler almamız şart. Ahrefs bize backlinklerin anchor text'inin ne olduğunu ve hangi sayfada bulunduğuna kadar gösteriyor. O sitelerin DR ve AR değerlerini de gösteriyor ki biz burada sitelerin kalitesini görüp ona göre notlarımızı alıyoruz.

Referring Domains ve Linked Domains sayılarına bakarak rakip sitenin kaç ayrı siteden backlink aldığını ve kaç siteye link verdiğini öğrenebiliriz. Hatta bu backlinklerin hangi tür sitelerden geldiğini de görebiliyoruz ki bu da önemli bir kısım çünkü rakibimiz edu ya da gov uzantılarından link almış mı onu öğrenebiliriz.

Rakip analizinde bir diğer önemli konu ise anahtar kelimeler. Ahrefs'te organic keywords, Semrush'ta ise organic research kısmından bakabileceğimiz bu inceleme ile rakip sitenin hangi anahtar kelimelerden yüksek sıralama ve iyi trafik aldığını görebiliriz. Buradaki filtreleme seçenekleri ile markaları ve düşük sıralamaları saf dışı bırakarak daha iyi anahtar kelimeler yakalayabiliriz.

Anahtar kelimelere bakarken kullanabileceğimiz güçlü araçlardan bir tanesi de Ahrefs'te bulunan Content Gap kısmıdır. Bu özellik ile rakip site ile kendi sitemiz arasındaki anahtar kelime karşılaştırmasına dayanarak bir sonuca varırız bu da hangi anahtar kelimelerde rakibimiz ile boy ölçemeyiz onu öğrenmiş oluruz ve bu anahtar kelimelere yönelik çalışmalar yaparız.

Bir diğer araştırma kısmı ise rakibimizin en çok trafik alan sayfalarını incelemek olacaktır. Buna Top Pages kısmından bakabiliriz. Ardından önümüze çıkan listede rakip sitenin en çok trafik alan sayfalarını göreceğiz hem de anahtar kelimelerle! Burada RD değerleri bizim için önemli bir husus çünkü RD yani linked root domain. Bir sayfaya link veren eşsiz yani ayrı sayfaların sayısını gösteriyor. Bu ne kadar yüksek ve kaliteli olursa bizim o anahtar kelimede şansımız da o kadar düşük oluyor o yüzden burada en çok trafik alan ve en düşük RD değerlerine bakıp oradaki anahtar kelimelere odaklanıp içerik çalışması yapmak bizim yararımıza olacaktır.

Ahrefs'te Pages kısmından Best by links ile rakibimizin en çok link alan sayfalarına bakıp oradaki içerikleri inceleyebiliriz. Bu içeriklerden daha iyisini çıkartmaya çalışmalı ve link veren sitelere içeriğimizi tanıtmaya çalışmalıyız.

Yine her iki araçta da bakabileceğimiz bir diğer özellik ise rakibimizin hangi anahtar kelimelere reklam verdiğidir. Bu anahtar kelimeler bizim için de değerlidir çünkü eğer rakibimiz bunlara reklam veriyorsa arama hacimleri son derece yüksek olduğunu biliyordur. Ancak buradaki her anahtar kelime bizim için değerli olmayabilir dönüşüm oranları ile de karşılaştırmak şart. Bunların hepsi dışında rakip sitenin grafiklerini de incelemek yararlı olacaktır. Birçok farklı grafik ve tablo ile sitenin aylar ve yıllar arasında ne kadar backlink alıp ne kadar kaybettiğini, referans domain sayı değişimini, DR rakamındaki değişim oranına bakabiliriz. Bu grafiklerde bazı aylarda ani yükseliş varsa bu, o ay yüksek trafik çeken bir içerik girildiğinin işareti olabilir. Bunların yanında manuel anahtar kelime aramalarıyla da rakipleri belirleyip tek tek ya da toplu olarak domainlere ait link profili ve organik trafik verilerine bakmak da bir yöntemdir.

Giden bağlantılar - Outbound Links, ziyaretçiyi sizin sayfanızdan başka bir sayfaya yönlendiren bağlantılardır. Sitenize (web sayfanıza) ve web sayfanıza nasıl uygulandıklarına da kısmen bağlı olarak sıralamanızı olumlu veya olumsuz etkileyebilirler.

Dış bağlantılar - External Links, ziyaretçiyi bağlantının bulunduğu etki alanı(kaynak) dışındaki herhangi bir etki alanına(hedef) yönlendiren köprülerdir.

Yorum Bırakın

Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

Yazı Videosu Yok

Benzer Yazılar

Bülten için Kaydol!

İletişim Bilgileri
  • Çankaya/Ankara
  • info@emredolu.com